Booking.com

За липсата на ценности в западащото ни общество


Хората вече не могат да казват "Благодаря"!

Интересно ми е какво стана с ценностите и с добротата у българина? Защо трябва да вървим и да се блъскаме по тротоарите и да заобикаляме безумно спрелите коли?

Едно време в училище ни учеха, че в България сме с дясно движение и ни караха да ходим в дясно по коридорите. Не се създаваше паника, разминавахме си се без никакви проблеми. Случва ми се на петметров тротоар да се намери човек, който се засилва директно по диагонал и към мен. Трябва да съм като нинджа, за да го избегна.

Или когато на двулентово шосе в 18:30, когато се прибирам от работа, някой реши да си купи дъвки и... набива аварийките и спира. И слиза. Е? Щом е пуснал аварийни - край, вече е в правото си.

Или как преди ходех на мачове. На стадиона. Да люпя семки. Не че и сега не люпя, ама тогава си беше друго. Но за какво да ходя? Да гледам в ляво в сектора как се бият? Куците коне долу всъщност са по-безинтересни и от това.

Или когато АЗ вляза в магазин да си купя дъвки. Казвам "Добър Ден" и следователно вече съм по-низш от продавача. (Всъщност сега Гугълнах думата дали се пише нисш или низш видях доста интересни резултати... :)) След това само дето не ми казват "Кво искаш, бе". Но често се случва нещо от сорта - еми откъде да знам, виж си там и т.н.

Или това, че в София има много таксита, но малко таксиметрови шофьори. Как трябва да си в посоката му, за да те качи, а за кратките разстояния - сложна работа, ходи си пеш. И недай си Боже да поискаш да си оставиш багажа в багажника.

Или нивото на "специалистите", които в момента бълват всички Университети. Като се знам какъв съм инженер, никога няма да отида на лекар! Може би е време да си научим цената на труда...

Или маршрутките с тяхните си правила за движение, алчност и некадърност. В тях винаги има място за още един. Закъсняват ли - минават напряко, ама че ти трябва да отидеш еди си къде си, какво ти пука?

Или за чалгата в рейсовете от градския транспорт, хората вътре, които се качват с единствена цел да се скарат с някого.

Или криминалната хроника с бройката жертви за денонощието във войната по пътищата. Нея я четат и тези, които са им продали книжките!

Или 20 годишните, които не знаят кой е Народния театър, но могат много пъти да те застрелят на Conter Strike. Липсата на култура, непукизъм у родителите и на класа в преподавателите.

Целта ми не е да плюя по този или онзи, чалгата, турските сериали, пиянските общежития и дискотеки, самозваните майстори и т.н.. Само да вкарам минутка размисъл у всеки, който е способен на това. В България има много много умни хора, но нещо търпението ни идва в повече май.

И накрая - малък поздрав с Робърт Бърнс :)
_______________________________________________________________


 
© 2011 Страницата на Beavisbg
Google Search | World Wide Web Consortium
Adobe - Adobe Reader Download | Adobe - Adobe Flash Player
Facebook
������� ��