Booking.com

Кога е избрана София за столица на България?


Малко над 130 години след като е избрана за столица, София се е превърнала в абсолютен център на икономиката, политиката и обществото в България, но как и кога е избрана за такава? По чие нареждане и чие предложение е обявена за главен град?

През 1879 година съветникът на княз Александър Дондуков (оглавяващ временното руско управление на България), именития български историк, учен и общественик – проф. Марин Дринов, предлага София да стане столица на страната ни. Кандидатурата ѝ е конкурирана от няколко града - обичайните заподозрени Велико Търново, най-големият български град по това време - Пловдив, дунавският - Русе и други.

Успехът и причината да бъде избрана София за столица на България е близката връзка на проф. Дринов с княза. Това се случва на 3 април 1879 година - тогава Учредителното Народно Събрание, заседавало във Велико Търново определя града за главен административен, политически и обществен център на България.

София има над 2800 годишна история. Първоначално е била населена от древните Траки, които са използвали по най-добър начин бликащите и до ден днешен в централните части на града минерални извори. Такива има например пред Централни Хали.
_______________________________________________________________


 
© 2011 Страницата на Beavisbg
Google Search | World Wide Web Consortium
Adobe - Adobe Reader Download | Adobe - Adobe Flash Player
Facebook
������� ��